130 William

Manhattan, New York, USA

  • Status
    Current
  • Size
    41,806 m² / 450,000 ft²
  • Category
    Residential
  • Design Architect
    Adjaye Associates
  • Architect of Record
    Hill West Architects
  • Client
    Lightstone Group
  • Civil Engineer
    AKRF Engineering PC
  • Construction Manager
    Gilbane
  • Electrical Engineer
    AKRF Engineering PC
  • Facade Consultant
    Gilsanz Murray Steficek LLP
  • Landscape Architect
    William Weintraub Diaz
  • Lighting Consultant
    Brian Orter Lighting, Design (BOLD)
  • Mechanical/Plumbing Engineer
    Ventrop EGC
  • Structural Engineer
    McNamara Salvia
  • Awards
    -The Architect’s Newspaper’s
    Best of Design Award, 2019
    -International Property and Travel Award, 2019

Technical Info +

Let’s not do another curtain-wall glass building, Let’s look at the incredible tradition of masonry architecture in downtown and Midtown New York. - David Adjaye

130 William is the firm’s first high-rise residential tower in the United States. Rising 800 feet, the 66-story luxury condominium is an elegant insertion into the dense Manhattan cityscape, carving a distinctive silhouette within the city’s iconic skyline. Conceived as a vertical microcity, 130 William’s program includes 244 residences, extensive two floors of retail, a health club, fitness center, a movie theater, outdoor terraces, a rooftop observatory deck and a new public plaza park — all of which support the building’s residential community and work to redefine the possibility of the vertical urban neighborhood.

Adjaye Associates’ design celebrates the building’s lower Manhattan context with a hand-cast concrete façade evocative of the masonry craftsmanship of the neighborhood’s historic high-rises. The bespoke, tinted concrete rough textures are offset by smooth bronze detailing throughout the building. Rhythmic, large-scale arched windows, inspired by the mercantile structures that once populated the area, establish the building’s bold silhouette and invite natural light deep into the interior. The highest level residences feature spacious double-height loggias that blur indoor and outdoor life while providing sweeping views, river to river, across the city.

Uniquely, the building also features a generous new public plaza park, a piece of urban placemaking that offers a transitional condition between the bustle of urban life and the respite of the residences.

Related