1199 SEIU United Healthcare Workers East

New York, New York, USA

  • Status
    2020
  • Size
    1,533 m2 / 16,500 ft2
  • Category
    Commercial, Interiors
  • Design Architect
    Adjaye Associates
  • Client
    1199 SEIU National Benefit Fund / 1199 SEIU United Healthcare Workers East
  • General Contractor
    JRM
  • Structural Engineer
    Gilsanz Murray Stefuecek
  • Mechanical/Plumbing Engineer
    Robert Director Associates
  • Cost & Project Manager
    Gardiner & Theobald
  • Lighting Consultant
    Dot Dash
  • Vertical Transportation Consultant
    Van Deusen & Associates
  • Expeditor/ Code Consultant
    Milrose
  • IT Engineer
    Robert Derector Telecommunications
  • AV Engineer
    Cerami Associates
  • Acoustical Consultant
    Longman Lindsey
  • Signage Consultant
    Gensler
  • Specifications
    The Friday Group
  • Awards
    -Architect’s Newspaper Best of Design Award 2020: Interior Workplace

Technical Info +

I wanted to unfold this incredible story of the SEIU throughout the public space as a kind of permanent gallery of where the history has gotten to. - David Adjaye

The Public Member Spaces for the new headquarters of the 1199SEIU— the largest health care union in the United States— is a project that aims to embody the principles, ethos and achievements of its tenant. With a galvanizing history since its founding in 1932, the project holds the spirit of the union which works to organize and efficiently consolidate all operations under one roof. As a space of social justice, where Dr. Martin Luther King Jr. himself referred to the union as “the authentic conscience of the labor movement”, the design concept is born out of the engaged and politically active community of 1199SEIU.

The original SEIU building contains the Anton Refreigier mural which is replicated in the entry level lobby and is the inspiration for the continuous ceramic tiled walls that unites all of the member facing spaces extending all four floors. The mural acts as an inspiring archive through a depiction of key moments that highlight milestones in the SEIU’s fight for labor rights since its founding. Additionally, another unifying feature is the continuous barrel ceiling vaults made from glass fiber reinforced gypsum (GFRG) cement which allows for ceiling heights that celebrate the resilience of the union. This coalescing element functions as an exhibition space to display the history, strength and mission of the 1199SEIU.

The central circulation void—the beating heart of the new unified space—not only openly connects all four floors, but establishes a quadruple height feature wall. Starting at the ground floor, the original mural imagery depicting Hospital, Guild and Drug division workers transitions to an image of Dr. Martin Luther King, Jr. giving his ‘Salute to Freedom’ speech to 1199ers in 1968 as it ascends the height of the member space.

Along with embodying the purpose of the member facing spaces, the words from Dr. King as well as James Oppenheim (in ‘bread and roses’) also functions as the organizational strategy for the ceramic tile imagery and bronze lettered quotes. The union auditorium and enrollment spaces on level 2 are surrounded by images and quotes celebrating the history and freedom that Dr. King spoke to in 1968, while level 3 represents the ‘roses’ (wellness / pension / retirement) and level 4, the ‘bread’ (training, employment, health care) that Mr. Oppenheim called for.

Crafting all member facing spaces in this new project in a cohesive and historically rooted language not only instills pride but positions the new lobby space as central unifying force and symbol of the goal to empower the community of 1199SEIU. The design utilizes the circular form which ensures that the eye, as it moves left and right within the parameters of the space, is encapsulated in the inspiring evidence of history upon every entrance, and every exit.

Related